Liten vus

Liten vus

itty bitty tiny tygisar

blöjorPosted by Liten vus 26 Jul, 2011 15:05
Blöjbyxor med skal av PUL-tyg kantade med bred vikresor, den ena är ofodrad och den andra har insida av polyestermesch ("hockeytyg"). Sydda i pyttelilla storleken Tiny newborn.Pocketblöjor med ytterskal av PUL-tyg med insida av "fuskmocka" och inlägg av bambufrotté. Den högra i storlek Newborn och den vänstra Small:

Tygblöjor - en pocket

blöjorPosted by Liten vus 23 Mar, 2011 17:16
Blöjor - en liten genomgång av pocketblöjorna:

Tygblöjor finns i alla möjliga olika modeller och former med olika funktioner. Pocketblöjan är den blöja som tillsammans med Allt-i-ett blöjan är den modell som är mest lik dagens engångsblöjor. De knäpps på samma sätt som en modern engångsblöja men med knappar istället för tejp och hela blöjan läggs i blöjsäcken och senare in i tvättmaskinen (på samma sätt som engångsblöjan läggs i soppåsen och sen vidare till soptunnan eller sopnedkastet).

Pocketblöjan är sydd i två lager med en öppning så att man kan stoppa in ett inlägg (som suger upp kisset), öppningen sitter oftast i ryggslutet. Pocketblöjor kan man sy i alla tygsorter och material med en enda "regel", materialet på insidan måste släppa igenom fukt till det uppsugande inlägget.

Det finns pocketblöjor där även materialet på utsidan släpper igenom fukt och då brukar de kallas "formsydda pocket" för att skilja dom från "vanliga" pocketblöjor som har en utsida som inte släpper igenom fukten (tex PUL-tyg eller polarfleece). Formsydda pocketblöjor kan inomhus och i varmt väder användas som dom är utan kläder utanpå men det vanliga är att man har en ytterbyxa i ull, PUL eller fleece utanpå.

Allt-i-ett blöjor eller AIO (All-in-one) är en blöja där inlägget är fastsytt i blöjan, då behöver man inte stoppa in inlägget efter varje tvätt men blöjan får istället längre torktid eftersom det är fler lager.
Allt-i-ett blöjor har ett ytterskikt som inte släpper igenom fukt, ett fastsytt inlägg och ett innerskikt som släpper igenom fukt till inlägget. En Allt-i-ett pocketblöja har dessutom en pocketöppning så att man kan stoppa in extra uppsugande inlägg om det skulle behövas. Man kanske har ett barn som kissar mycket när det sover middag tex och då kan man "boosta" blöjan med extra inlägg så att den inte läcker.
Här kommer bilder på Pocketblöjor som jag har sytt:

Den första är en formsydd pocketblöja utan fastsytt inlägg. Både ytterlagret och innerlagret är flanell, mellan dom ligger ett inlägg av bambufrotté.
Vi har använt dom tillsammans med en stickad eller sydd ytterbyxa av ull. De här har också passat bra att ha istället för underbyxor med ett tunt inlägg i, då håller det för små läckage utan att kläderna utanpå blir blöta och man hinner till toaletten eller pottan utan att behöva byta alla kläder.
Två pocketblöjor med PUL-tyg ytterst och flanell innerst, båda fyllda med inlägg av bambufrotté. De här fungerar precis som vanliga engångsblöjor men "kastas" i tvättmaskinen istället för soptunnan. Vi har valt lösa inlägg för att korta ner torktiden.
Båda barnvakter och dagis har klarat av dom här utan problem! Vi lämnar med en påse med färdigstoppade blöjor och en blöjsäck av PUL-tyg som de blöta blöjorna läggs i.Material: Brunt PUL-tyg (PolyUretanLaminerad polyestertrikå) och vit/rosa bomullsflanell. Plasttryckknappar av märket KAM. Siliconresor av märket Lastin. Inläggen som inte syns på bilden är sydda av bambufrotté.

Mönster:
Eget mönster ritat efter hur jag tycker en blöja ska se ut. Den ena blöjan med rosa blommor är sydd efter Emilitens mönster, ett toppenmönster!

Kommentar: Vi gillar tygblöjor! Det summerar nog allting. Det finns modeller och blöjor med en passform som suttit väldigt illa på mina barn men generellt tycker jag det är en toppengrej. Roligare och finare än engångsblöjor är de ju också :D

Blöjbyxa!

blöjorPosted by Liten vus 14 Jan, 2011 15:15
Men bara nästan färdig. Jag blev så ivrig när den var färdigstickad att jag inte kunde bärga mig, jag var tvungen att fota direkt! Några trådar är kvar att fästa och så saknar gummisnodden i midjan.


Material: Obehandlat 3-trådigt ullgarn från Järbo som jag färgat själv med livsmedelsfärg. I midjan ska jag jag fäste ett vanligt gummiband.

Mönster: Stickad efter beskrivningen för Samuels ullbyxaTygisar.se. I ryggen precis under midjemudden har jag stickat förkortade varv för att få byxan större över rumpan.
Det är mitt absolut bästa stickade ullbyxmönster!! Jag är så glad att Dorotea tagit sig tid att göra en så fin teutorial! <3

Kommentar: Jag hoppas att färgen håller! Det oroar mig lite för jag har hört väldigt varierande recentioner på färgningsmetoden jag använt.
En blöjbyxa i ull använder man över en tygblöja som inte har någon inbyggd fuktspärr till exempel en formsydd blöja, en knytblöja eller vikblöja. Ullgarnet behandlas med lanolin för att fungera som fuktätt spärrskikt. Vanligast är att man använder någonting som kallas Ullkur som är en färdig blandning man tillsätter ljummet vatten enligt instruktionerna på flaskan men men kan också blanda sin egen ullkur på ullfett/lanolin och ulltvättmedel som löses i vatten enligt eget recept. Byxan får ligga i ullkursbadet i 12-48 timmar för att bli ordentligt kurad, överbliven ullkur sköjs ur en omgång rent, rumstempurerat sköljvatten och sen hängs byxan på tork. Färdig att använda!

Ullbyxor kan man med fördel sticka med långa ben så behöver barnet inga andra byxor på sig över den. Den jag stickas ska användas på natten av ett barn som är varmt av sig och då passar korta ben bäst, likaså om den ska användas på sommaren.

Trainingpants 1.0

blöjorPosted by Liten vus 30 Sep, 2010 22:07
Kalsonger eller så kallade trainingpants är bra när man har ett barn som precis lärt sig gå på toaletten men inte alltid hinner fram eller om man har ett barn som "småskvätter". Det finns flera olika sätt att sy dom men alla har gemensamt att grenen är förstärkt på något sätt för att hindra att byxorna och i värsta fall golvet blir blött. Såhär syr jag mina:
Som ett par vanliga kalsonger där grenen är förstärkt med collagetyg och PUL-tyg (ett laminerat trikåtyg som andas samtidigt som det är vattentätt). Jag har gjort en grenkil som är större än den brukar vara både fram och bak och de passar både på pojkar och flickor. De här i stl 98cl.

Har man ett barn som kissar större skvättar behöver man förstärka med mer uppsugande material tex ett lager frotté under collagetyget.


Material: Bomullsinterlock med äppeltryck köpt på Skroten i Kinna (vilket tygparadis!) och muddväv från Ohlssons tyger. Grenen är förstärkt med collagetyg från Stoff och stil samt PUL-tyg från PinkGreen. I midjan har jag lagt in ett vanligt gummiband.

Mönster:
Eget mönster, en första prototyp som kan förbättras men de sitter helt okej ändå.

Kommentar: Trainingpant är verkligen bra! Är de till större barn är det bra om de ser så lika vanliga kalsonger/trosor som möjligt men det går bra att sy trainingpant där hela är förstärkt med PUL och som har två eller tre lager uppsugande material, de går också att sy med en ficka så man kan välja själv hur mycket de ska stoppas beroende på barnets och förälderns behov den dagen, veckan eller månaden. Om barnet ofta bajsar i kalsongerna är det bra att ha knappar i ena eller båda sidorna.

En viktig funktion hos trainingpants är att det ska vara naturmaterial mot rumpan som känns blött när barnet kissat, träningen ligger i att barnet ska få en tydlig signal på att det har kissat vilket de vanliga engångsblöjorna och tygblöjor med torrskikt mot rumpan inte ger.

Yttepyttesmått

blöjorPosted by Liten vus 26 Sep, 2010 01:34
Även dockan har fått tygblöjor.
Material: Ytterst vanlig polyesterfleece och innerst microfleece, som "uppsugande" många lager trikå från t-shirts "räddade" ur soporna. Knappade med KAM knappar från Babythings.se . Resoren är vanlig babyresor som finns i de flesta affärer som säljer sybehör inklusive välsorterade matbutiker.

Mönster: Darling Diapers Preemature/Newborn gratismönster. Sydda som pockets med ficka i ryggen och löst inlägg.

Kommentar: De är fullt funktionsdugliga blöjor i storlek "pyttigt nyfödd". På varje inlägg är ett lager fleece fastsytt på ena sidan som berättar vilken blöja inlägger hör till. Om blöjan skulle användas till nyfödd fungerar den även som extra fuktbarriär istället för att ha dubbelt lager fleece i hela blöjans ytterskikt.

Formsydda nattblöjor

blöjorPosted by Liten vus 25 Sep, 2010 00:23
Idag kommer två nattblöjor i tjock frotté. De håller hela natten även på storkissande barn som mitt. Jag använder dom med blöjbyxa i ull över, antingen en stickad Samuels ullbyxa eller en sydd ullwrap (som jag kommer blogga om senare). Det går bra att ha en PUL-byxa över också om man inte tål ull. Men kan boosta blöjan med ytterligare inlägg om man vill, antingen genom att lägga den mellan inlägget och blöjan eller mellan blöjan och byxan.


Material: Sydda i två lager tjock ekologisk bambufrotté från Eco Earth fabrics både i blöjan och inlägget (som viks dubbelt i blöjan = 6 lager tyg i kisszonen). Knappade med krämvita KAM-knappar från Babythings. Resåren är tjock och bred lastin från en coop på yahoogroups och samköpt genom Shauna som syr Wanoo-blöjorna.

Mönster: Den ena är sydd efter mitt eget mönster (samma som i mina PUL-pockets) och den andra är sydd efter ett av Emilitens mönster som jag fått låna för utvärdering. Båda är vändsydda

Kommentar: Tyget är min absoluta favorit!! Det är så mjukt och gosigt och av tjock och härlig kvalitet, det har aldrig tappat några öglor trots att det är ren bambu på polyesterbas. Plastknappar är jag också väldigt förtjust i, både i tygblöjor och annat sytt. Lastinet är av den enda sorten jag blivit vän med, tunnare lastin går av hela tiden för mig och smalare får overlockmaskinen inget bra fäste i tycker jag. Bara den här breda lastinen fungerar i tjocka tyger som det här.

Mönstren är båda otroligt bra. Emiliten-mönstret passar de flesta barn och sitter bra även på mitt. Mitt eget mönster är bredare över rumpan än både Emiliten-mönstret och alla andra blöjor vi provat, det är det enda som täcker mitt barns breda rumpa helt samtidigt som det ger bra plats åt de tjocka låren.