Liten vus

Liten vus

AJ!

övrigtPosted by Liten vus 26 Mar, 2012 08:32


bebisMT

övrigtPosted by Liten vus 11 Jul, 2011 16:37


MT med luva

övrigtPosted by Liten vus 11 Jul, 2011 16:04


Klassiska rutor

övrigtPosted by Liten vus 14 Jun, 2011 23:31
Virknålen går varm i rutornas tecken.


UFO-lista och låg aktivitet

övrigtPosted by Liten vus 28 Dec, 2010 00:05
Efter en hel vinter med mest sjukdom är det julledigheten som kommer ivägen istället. Nu är det familjen 24/7 som gäller i några veckor <3 .

Men en UFO-lista kan jag bidra med så får vi se hur många av dom som hunnit bli FO när vardagen kommer åter:

- Kalsonger stl 4 år
- Vintrig sjal/halsduk i gröna garnet Fame
- Varm tröja i rostbrun ulltrikåblandning
- Knallgrön pennkjol i syntetigt dräkttyg (ett riktigt retroskämt)
- Somrigaste bomullssjalen som aldrig blir klar
- Orange spetssjal
- Barbapojkarna
- Tygbindor och trosskydd
- Nattblöjor XL i bambufrotté
- Pocketblöjor XL
- Byta resorer i 16 pocketblöjor
- MeiTai
- Vindtät vintermössa stl 2 år


Nej, jag förväntar mig inte hinna med allt. Inte någonsin faktiskt. Men det har varit roliga och lärorika projekt även om de skulle läggas ner redan i morgon och det är det viktigaste. ;) Eller hur!?

Den här veckan är det den vintriga gröna sjalsduken som får några fler maskor stickade ibland. Den har varit veckans UFO förr och kommer garanterat bli det igen! Varven är långa och galet tråkiga O.o

Vattenringsjal

övrigtPosted by Liten vus 06 Dec, 2010 10:35
I skåpet hittade jag den här (urdålig bild, jag vet):

Det är en vattenringsjal i grönt tyg med gröna ringar. Bra att ha på babysimmet eller när man vill duscha eller bada tillsammans med sin bebis. Små bebisar blir väldigt hala när de är blöta men vattensjalen blir som ett säkerhetsbälte där bebisen sitter säkert.

Material: Mörkgrönt vattensjaltyg, ett tunt syntettyg som är hålstickat, det torkar fort och håller formen även när det blir blött. Gröna aluminiumringar i liten storlek så att det tunna tyget inte kan glida av misstag.

Mönster: Sydd efter standardmått för vattenringsjalar, möjligen lite längre än de brukar vara.

Kommentar: Går även bra att använda som vanlig ringsjal, att den är så tunn gör den lämplig att använda varma sommardagar när andra sjalar känns för varma.

Veckans.. v45

övrigtPosted by Liten vus 10 Nov, 2010 10:15
Veckans stickprojekt är på tema tå-upp. Jag har aldrig stickat tå upp tidigare men i förra veckan vågade jag testa och nu ligger inte mindre än tre tåupp-UFOn i min sticksäck.

I mitten: Sockar storlek 3 år, till höger: vantar storlek herr, till vänster: sockar storlek 39.

Det är som att sticka uppifrån och ner koftor, helt magiskt! Jätteskönt att slippa sticka provlapp och räkna ut maskor o grejer!
I sticksäcken ligger även tre sjalar. En har jag bloggat om som veckans UFO nyligen, en är en enorm sommarsjal i underbart mjuka Struktur och en är en smal och lång tub i samma garn som bakgrundsbilden.

Alla andra UFOn har stickats färdigt. Det jag gillar absolut bäst med stickning är att man kan syssla med det när som helst och nästan var som helst! När man väntar på doktorn, på bussen, på håltimmen, i kön på banken eller medan man väntar på att maten blir klar. När det egentligen inte finns något annat man kan göra för tiden är för knapp eller det är för stökig miljö. Tio maskor är alltid tio maskor närmare färdigt.

MeiTai bärsele

övrigtPosted by Liten vus 03 Nov, 2010 22:44
Jag har länge velat sy en Mei Tai som är lite större än de brukar vara, mina barn är ju inga bebisar längre men de vill fortfarande gärna bäras ibland. Även stora ben kan bli trötta.

Och nu äntligen har det blivit av! Bärsjalen jag använt som tyg i selen har legat och väntat i säkert ett år och mönstret ritade jag för över ett halvt år sedan. Ikväll vågade jag sätta saxen i tyget och 4½ timme senare är den äntligen färdig!!

Jag är otroligt imponerad över hur snabbt den gick att sy! Jag trodde det skulle vara flera veckors arbete!

Axelbanden är breda med motveck där de är fastsydda i panelen ("sitsen"). Midjebandet är vadderat med polyesterfleece.
Material: Tyget är en bärsjal av märket Hoppediz, modellen är en Orginal och färgen heter Nairobi. 4,7m sjal gick åt. Vadderingen är tjockare polyesterfleece.

Mönster: Panelen/sittdelens mönster grundar sig delvis på Stoff och stils bärselemönster, axelbanden och midjebandet har jag ritat helt själv.

Kommentar: Jag är nöjd, mycket mer finns inte att säga.Den här typen av sele har inga spännen utan man knyter både midjebandet och axelbanden. Det är otroligt skönt att bära i MeiTai och andra ergonomiska bärselar jämfört med konventionella svenska bärselar, dessutom sitter barnet ergonomiskt korrekt och barnets rygg och bäcken avlastas när det sitter med benen i 90 graders vinkel i den breda panelen (sittdelen) som fördelar barnets tyngd jämt över en stor yta. Jämför med om du sätter dig grensle på en hängmatta, vilket är då skönast: att bre ut tyget så det går från knäveck till knäveck med benen brett isär eller att knöla ihop det så att det bildar en smal korv i vilken du hänger med benen rakt ner mot marken och hela din tyngd på blygdbenet?


PS. Nu när jag ser inlägget med regnbågskoftan ser jag att färgerna har blivit helknasiga på bilden, de är inte sådär neonlysande i verkligheten utan vanliga klara regnbågsfärger.

Ergonomisk bärsele XL

övrigtPosted by Liten vus 31 Oct, 2010 22:48
En till gammal: En bärsele för lite större bärare och barn.

Den är till skillnad från de flesta andra bärselar sydd med tanke på att en man ska bära i den, den har längre vaddering på axelbanden, längre och rakare vaddering i midjan men den är också bredare i sittsen och högre i ryggen än vad bärselar vanligtvis är.

Jag kan bära i den på den minsta inställningen men det är knappt (jag är 170cm och damstorlek Medium). Så för optimal bärkomfort bör man vara minst 170cm och Small i herrstorlek (eller Medium i damstorlek).

Den passar barn från 9 månader ungefär och upp till 4-5 år eller längre beroende på hur stort barnet är. Jag har inte hållfasthetstestat den för mer men 18kg klarar den utan problem.


Material: Tjock bomullsväv från IKEA, petrolblå enfärgad på insidan och tryckt på utsidan/axelbanden. Spännen och remmar från www.babythings.se . Midjebandet och axelvadderingen är stoppad med bomullsfilt eller "bordsfilt" som det också kallas, köpt på Dollys tyger i Stockholm. Huvudstödet är fäst med tryckknappar i plast från www.babythings.se . Sydd med polyestertråd från Gütterman.

Mönster: Sittdelens form är tagen från Stoff och stils MeiTai-mönster som jag har förstorat upp något, till det har jag själv ritat ett midjeband och axelband. Huvudstödet blev något litet så det ska jag sy om till nästan dubbel bredd, när jag ritade det tänkte jag inte på att eftersom selen huvudsakligen används till stora barn kommer ju deras huvuden att vara större och hamna högre upp än vanligt.

Kommentar: Me likes men i största laget för mig. Axelbanden går att bära raka som på en ryggsäck eller korsa över ryggen (när man bär på mage) eller över bröstet (när man bär på ryggen). Det finns ett bröstspänne mellan axelbanden förr när man bär utan att korsa.

Vackra nystan

övrigtPosted by Liten vus 26 Oct, 2010 00:12

Jag fick under sensommaren en nystmaskin, en sån där som man vevar på och så skapar den helt underbart vackra nystan. Här är några av dom jag nystat, alla är omnystade från handgjorda nystan eftersom det dessutom är bättre för garnet att ligga dessa magiska och vackra, symetriska, fantastiska nystan.

På bilden sen ni tre nystan sockgarn i olika gråa nyanser, två bruna och ett rött nystan mjukt ullgarn, två naturvita nystan stickigt ullgarn, ett nystan självrandat supertunt entrådigt barn och ett nystan grönmelerat grovt sockgarn.

De får alla ligga ett tag till i min garnlåda och bara vara vackra.

Symaskinstävling

övrigtPosted by Liten vus 19 Oct, 2010 11:04
Symaskineriet har utlöst symaskinstävling och jag vill självklart vara med! En symaskin till skulle ge mig tre och tre är ju en samling ;) . Men framför allt vill jag vinna för jag behöver en symaskin som kan sicksacka och sy knapphål.Sjukstuga och matta

övrigtPosted by Liten vus 16 Oct, 2010 22:54
Den här veckan ligger jag på sjukstugan aka hemma i sängen, alldeles för trött och medtagen för handarbete. Istället tänkte jag blogga om sommaren.

I somras provade jag att väva för första gången och förutom en rad provvävar blev det den här lilla mattan av trasor. Det var otroligt spännande och annorlunda att väva och jag önskar jag hade hundrafjorton timmar varje dygn så jag hann med att göra det också till vardags.

Provvävarna gjorde jag i tunn lin (vilket fantastiskt material!!) så det var väldigt annorlunda att väva i tjock bomullsvarp och mattrasor sista dagen. Mattan är liten som en dörrmatta (den där minsta sorten där knappt två par skor får plats).

Jag vill gärna väva igen, mattor av ull skulle jag vilja väva och mjuka linhanddukar och bildvävar och tusen vackra tyger! Men en vävstol tar stor plats och några vävstugor finns knappt kvar.. så var det det där med tiden också.
...i ett annat liv, en annan tid..


Material: Röd mattvarp i 100% bomull. Inslag av trasor, det mörkgula är flanell, det bruna närmast mitten är lakansväv och det bruna mot kanterna är stretchfrotté.

Mönster: Den är vävd i rosengång hela vägen igenom. Kanten är brun mattvarp vävd i panama. Randningen fick jag fram genom att dela upp trasorna i flera, lika stora "högar" för symetrin.

Kommentar: Den röda varpen "färgar av sig" på trasorna och binder ihop det gula och det bruna mot orange.


Själva vävandet gick otroligt fort! Den här vävde jag på några timmar en eftermiddag och det inkluderar leta (färdiga) trasor i rätt färg och komponera dom samt göra en kort provbit för att känna på den nya vävstolen och materialet. En stor matta kan man väva på en vecka om man jobbar heltid. Sen tar det ju tid att varpa, dra i varpen i vävstolen, trä solven och allt det där. För att inte tala om att klippa trasor.

UFO och vila

övrigtPosted by Liten vus 06 Oct, 2010 20:57
Det hände lite mycket annat i livet just nu. Jag har bestämt att veckans UFO blir torgvantarna men före och efter bilder och annat kommer först i slutet av veckan som tidigast.

Bloggen behöver vila lite till förmån för annat.

Stickat av färgat

övrigtPosted by Liten vus 26 Sep, 2010 23:08
I somras färgade jag garn på Wiks folkhögskola och nu har jag stickat av garnet. Det är färgat med batikfärg som fäster på alla celulosabaserade fibrer (bomull, lin, viscos, bambu, jute mfl). Min färg har jag fått fram genom att blanda lika delar Cinober och Solrosgul.

Det är inte vanligt att jag är såhär snabb att få färdigt projekt, oftast ligger de i flera år men de här var så små och roliga att göra, tillräckligt små för att varven inte ska hinna bli så långa att jag tröttnar.

Material: Strukturspunnet bomullsgarn. Jag lindade garnet till en härva och doppade ner halva härvan i färgbadet för att få en randningseffekt.

Mönster: Jag har stickat en vanlig trekantsjal med rätstickade partier mellan ökningarna. Garnets struktur och de grova stickorna har gjort att formen blir lite annorlunda än vanligt. Stickor nr 7 och stickad till nystanet tog slut.

Kommentar: Det är en liten sjal som når precis två varv runt halsen på 3-åringen som fått den som hösthalsduk.

Material: Paris bomullsgarn som knutits till härvor och färgats hela. Det är två nystan som har en svag nyansskillnad, det ena har legat full tid i färgbadet och det andra togs upp efter drygt halva tiden.

Mönster: Trekansjal med 4 maskors ökning vart annat varv. Mellan ökningarna har jag stickat hålspets. 5 varv efter sista raden hålspets har jag ökat *sticka 2 räta, 1 omsl* och upprepat hela vägen mellan de fyra återkommande ökningarna. Efter det är kanten resorstickad *2rm, 2am* samtidigt som jag fortsatt öka som tidigare. Garnåtgången är två nystan precis.

Kommentar: Även det här är en liten sjal om än lite större än den ovan, den här sitter perfekt som axelvärmare eller scarf över en skjorta eller klänning med krage. Den är mycket tjockare än den ovan och går också att använda som halsduk med spetsen fram. Den går inte att knyta så den måste fästas med säkerhetsnål oavsett hur den bärs.

Glödande ränder

övrigtPosted by Liten vus 23 Sep, 2010 23:27

Material: Bomullsgarn från reakorgenpå Yll o Tyll i Uppsala. Urmjuk och härliga färger, ett riktigt fynd!

Mönster: Improviserat. Efter en minimal provbit la jag upp så många maskor att den blev lång som en kortare halsduk och sen stickade jag räta maskor runt 6 varv, bytte färg och stickade aviga maskor 6 varv, bytte färg och stickade räta maskor 6 varv och så upprepas det till garnet tog slut. Stickor nr 5.

Kommentar: Härligt mjuk och alldeles lagom såhär på hösten när vintermunderingen fortfarande är för varm.

Utmaning

övrigtPosted by Liten vus 22 Sep, 2010 12:56
Kraja har startat utmaningen 2010, utmaningens mål är att sy ett plagg till sig själv varje månad hela 2010. Det ska vara bra och användbara plagg.Jag hade inte läst om utmaningen förrän här om dagen men den stämmer så väl med mitt eget mål för i år: Att sy mina egna kläder, allt jag behöver som jag kan tillverka själv.

Och det har blivit ganska många plagg:
Drygt ett halvdussin trosor
En klänning
En långärmad top
Båd tum- och fingervantar
En kjol
En sjal/halsduk
Näst på tur står en varm kofta/tröja och trikåtunikor.

Next »