Liten vus

Liten vus

Elefanttopp

mammaPosted by Liten vus 06 Mar, 2011 23:47
Jag både bloggar och textilskapar väldigt lite just nu, tiden eller lusten finns inte till något av dom :(

Det som i vanliga fall ger mig så mycket glädje och energi är undanstoppat längst in i något avlägset hörn av mitt liv som det inte finns plats för. Men ibland, när nöden kräver det, så kommer mönsterpappret och symaskinen fram. Oftast är det den själsliga nöden som kallar, för det textila hantverket är vad som helar mig i en kall, hård, trasig och sjuk värld.


Material: Bomullsinterlock med tryckta elefanter (en stuvbit köpt i andra hand), muddtyg från Dollys tyger i Stockholm.

Mönster: Från Ottobre.

Kommentar: Ena riktiga toppenelefanter om jag får säga det själv :D .


Favorit tunika!

mammaPosted by Liten vus 14 Nov, 2010 23:09
Det här är mitt absoluta favoritplagg just nu! Den är ganska, uhm, speciell.. och verkligen sååååå jag:
Material: Bomullsväv med tyckta trådrullar (bla Gütterman går att läsa) som mamma hittat i någon restpartilåda, stuven var lite för liten att sy skjorta av så hon lämnade den vidare till mig. Grönt lapptäckstyg med ljusare blommor på. Två knappar ur mammas stora knappsamling. Ärmhålet är fållat med kantband.

Mönster: Ottobre, jag har inte sytt efter beskrivningen men mönstret är från tidningen.

Kommentar: Jag är kär! Är den ren och jag har någon tröja att ha under så åker den på direkt! Jag behöver fler enfärgade t-shirts som passar till *fniss*.

Njutbara nejlikor

mammaPosted by Liten vus 22 Oct, 2010 22:30
Vissa saker blir bara så bra! Den här tunikan är min favorittröja just nu, alla kategorier. Den är mjuk, den har personlighet, den är skön, den har fickor, den har rätt storlek och den är MIN. Den är dessutom en "Liten vus" \o/ .Material: Tryckt singeljersey (95% bomull, 5% lycra) fyndad på Ohlssons tyger. Klarblå muddväv speciellt vald för att gå ton i ton med de tryckta nejlikorna, också den från Ohlssons tyger.

Mönster: Tunikamönster från Ottobre som jag sytt annorlunda än beskrivningen instruerade. Muddkanterna fanns inte alls med på orginalmönstret bla.

Kommentar: Hade jag mer tid skulle jag rita mina mönster själv från första linjen eller i alla fall från grundmallar. Men just nu är jag jätteglad åt alla bra mönstertidningar som finns! Utan dom skulle varje plagg ta tre gånger så lång tid att få färdigt. Jag tycker också det är spännande att testa någon annan konstruktörs lösningar, alla gör vi saker på vårt eget sätt. Det har verkligen öppnat ögonen för mig att sy efter någon annans mönster, det är helt nytt för mig.

Stickigt och färgat

mammaPosted by Liten vus 18 Oct, 2010 11:10
Här kommer en uppdatering om förra veckans UFO och lite om veckans nya UFO:


Förra veckans efter:
Några varv blev stickade, eller rent av förvånande många. Nystanet är nästan slut och jag velar om jag ska nöja mig nu eller om jag ska sticka ett nystan till. Det väger tungt mot att jag stickar ett nystan till.. ett evighetsprojekt som sagt!

Material: Drops Delight på stickor nr3.

Mönster: Rätstickad med en ökning i början och i slutet av varje varv.

Kommentar: Jag gillar verkligen känslan i de här stora finstickade sakerna.Nytt veckans UFO:
Karamellfärgat ullgarn som ska bli en barnmössa. Garnet har jag färgat själv med karamellfärg och det ser ut som en påse Ahlgrens bilar ungefär, färgerna blev väldigt bleka och pastelliga (var det brist på mikrovågsugn? för lite färg? för svag syra?). Mössan är påbörjad, enkel modell som man stickar platt och syr ihop, den ska få bomullsfoder eftersom garnet (Tova) är rätt vasst.

Gröna sköna UFO

mammaPosted by Liten vus 11 Oct, 2010 21:27
Och veckans UFO blir mitt äldsta projekt. En tät finstickad sjal i tunt, tunt garn. Ett riktigt evighetsprojekt! Men jag är så kär i färgerna och randningen och skira sjalar är inte min grej.
På bilden er den rätt trist ut men färgerna är härligt djupa i verkliga livet. Den kommer inte bli klar under veckan men några varv till hoppas jag den får för den förtjänar att komma någon cm närmare målet.

Barbaflickor och höstmuddar

mammaPosted by Liten vus 11 Oct, 2010 21:22
Första veckans UFO var ju Barbaflickorna och två hann bli färdigvirkade.
Innan de är helt färdiga ska de få ögon broderade och små blommor i håret.
Förra veckans (hittills obloggade) UFO blev torgvantarna som istället blev muddar med tumme.Nästan hela ena var färdig och den andra var inte många varv lång. De skulle blivit fingervantar med korta fingrar men för att hinna klart alls blev de muddar med tumme istället:
Se vilka härliga höstfärger! Som bonus stickade jag små vantar till barnet som behöver många.


Material:
Melerat mellan Raggi stickad med strumpstickor nr3.

Mönster: Improviserat. Både stora och lilla vanten är improviserad, ribbstickningen gör att den är väldigt förlåtande i passformen.

Kommentar: Muddarna var veckans UFO och som bonus blev ett par små vantar till direkt efteråt. Det var jättekul att sticka ribbade vantar och det kommer jag göra igen! De är ursköna och väl efterlängtade nu när kylan kommit.

Svarta rosor

mammaPosted by Liten vus 22 Sep, 2010 22:05
Sommarens vackraste klänning! Den här har jag jobbat på länge. Ritat mönstret, sytt toile, nålat in, ritat om mönster, sytt om toile, provat, klippt ut och sytt, velat om den borde fodras eller inte, hängt undan, tagit fram igen, sytt i blixtlåset, hängt undan och tillslut... efter fem år (!) äntligen fållade jag ärmarna, halsen och nederkanten. Det märks att den är så arbetad för den sitter verkligen som gjutet och jag känner mig så snygg i den!


Material: Tryckt bomullstyg, lite grövre än vanligt klänningstyg, troligen tänkt till gardiner eller dukar. Det draperar sig inte alls! Köpt hur "typ hundra år sen" någonstans i Stockholm (Tygverket? Kilotex? Ohlssons? Södermans?)

Mönster: Egenritat från grundmallar. Lite improviserat och mycket läst i boken Mönsterkonstruktion.

Kommentar: Precis så som en klänning ska vara! Kanske inte något vardagsplagg när man har två dagisbarn men väl en praktisk finklänning (bomullen tål ju både höga temperaturer och gnugg om det skulle behövas).

Projekt: Underkläder

mammaPosted by Liten vus 20 Sep, 2010 23:02
Efter dussintals sydda blöjor, träningsbyxor, kalsonger och trosor ville jag göra något nytt. Jag ville våga något helt nytt och sydde damtrosor. Jag har aldrig sytt underkläder till vuxna förut och hade inget mönster att utgå från och ingen aning om hur olika material beter sig i så tighta plagg. Efter några försök blev de här fantastiska underbyxorna till. Både superbekväma och fina!!Material: Tryckt singeljersey från Stoff o stil, den är lagom tunn och mycket stretchig på båda hållen vilket behövs till det här mönstret. De två övre har muddtrikå i midjan och vikresår från Bibbis textil runt benöppningarna, den nedre har vikresår även i midjan. Grenen är fodrad med tunt collagetyg, även det från Stoff o stil.

Mönster: En kombination av allt jag ville ha hos en trosa. Jag ritade av alla trosor jag hade hemma men inget blev bra så jag improviserade och ändrade det som behövdes.

Kommentar: När väl mönstret funkade tog det några försök att komma på hur hårt som var lagom att spänna vikresåren, det var väldigt annorlunda att sy fast den i ett så stretchigt tyg jämfört med i den ganska stumma interlocken jag sytt trainingpants i. De är mycket mjukare än köpetrosor, både vikresåren och mudden är stretchigare men håller ändå formen bra.
Både trikån och collagetyget tycker jag är för tunt att sy tröjor och byxor av men till underkläder är det perfekt!

Röda nejlikor

mammaPosted by Liten vus 19 Sep, 2010 23:21
I våras sydde jag den här tröjan i födelsedagspresent till min syster. Jag hade gärna velat ha den själv om jag ska vara ärlig.

Material: Tryckt jersey fyndad på Ohlssons tyger, i halsen röd muddtrikå.

Mönster: Modifierat mönster ur Burda, jag har sytt tröjor till mig själv från samma mönster och de sitter riktigt bra efter ändringarna.

Kommentar: Den fick betyg MVG av mottagaren.