Liten vus

AJ!övrigt

Posted by Liten vus 26 Mar, 2012 08:32

Blog imageBlog image

itty bitty tiny tygisarblöjor

Posted by Liten vus 26 Jul, 2011 15:05

Blöjbyxor med skal av PUL-tyg kantade med bred vikresor, den ena är ofodrad och den andra har insida av polyestermesch ("hockeytyg"). Sydda i pyttelilla storleken Tiny newborn.
Blog imageBlog image


Pocketblöjor med ytterskal av PUL-tyg med insida av "fuskmocka" och inlägg av bambufrotté. Den högra i storlek Newborn och den vänstra Small:Blog image

bebisMTövrigt

Posted by Liten vus 11 Jul, 2011 16:37

Blog image

MT med luvaövrigt

Posted by Liten vus 11 Jul, 2011 16:04

Blog image

Klassiska rutorövrigt

Posted by Liten vus 14 Jun, 2011 23:31

Virknålen går varm i rutornas tecken.
Blog image

Hohoho, God jul!små barn

Posted by Liten vus 26 Apr, 2011 00:40

En till äldre är den här tomteklänningen. Ett "beställningsjobb" från barnet:
Blog image
Material: Rööööööööd velour och vit stretchfrotté samt en liten snutt rött muddtyg till halsen, allt ärvt/skänkt till oss av en god vän <3 .
Stl 110/116cl

Mönster: Klippt från grundmönster av raglantröja, istället för att klippa tröjkroppen rak så klippte jag snett ut och lite längre så blev det en klänning.

Kommentar: Tyvärr blev den vita stretchfrottén missfärgad i första tvätten så den är marsmallowsrosa nu *skrattar*.

Oldisarsmå barn

Posted by Liten vus 26 Apr, 2011 00:32

Så här små kläder har jag inte sytt på länge, de är nog sydda för två år sedan eller mer men jag hittade en bild på dom och tyckte dom var så fina att de behövde publiceras:
Blog image

Material: Bomullsinterlock från fyndhyllan på Ohlssons respektive Skroten i Kinna, muddar från skåpet. Mjuuuuukt resorband som säkerhet i midjan.

Mönster: Sydda från grundmönster tror jag, kanske lite slimmade längs hela benet för att bli bra som långkalsonger/tights. Jag har klippt ut tyget utan sidosöm för såna är himlar onödiga på långkallingar och tights tycker jag.

Kommentar: De har tjänat oss väl!

Tygblöjor - en pocketblöjor

Posted by Liten vus 23 Mar, 2011 17:16

Blöjor - en liten genomgång av pocketblöjorna:

Tygblöjor finns i alla möjliga olika modeller och former med olika funktioner. Pocketblöjan är den blöja som tillsammans med Allt-i-ett blöjan är den modell som är mest lik dagens engångsblöjor. De knäpps på samma sätt som en modern engångsblöja men med knappar istället för tejp och hela blöjan läggs i blöjsäcken och senare in i tvättmaskinen (på samma sätt som engångsblöjan läggs i soppåsen och sen vidare till soptunnan eller sopnedkastet).

Pocketblöjan är sydd i två lager med en öppning så att man kan stoppa in ett inlägg (som suger upp kisset), öppningen sitter oftast i ryggslutet. Pocketblöjor kan man sy i alla tygsorter och material med en enda "regel", materialet på insidan måste släppa igenom fukt till det uppsugande inlägget.

Det finns pocketblöjor där även materialet på utsidan släpper igenom fukt och då brukar de kallas "formsydda pocket" för att skilja dom från "vanliga" pocketblöjor som har en utsida som inte släpper igenom fukten (tex PUL-tyg eller polarfleece). Formsydda pocketblöjor kan inomhus och i varmt väder användas som dom är utan kläder utanpå men det vanliga är att man har en ytterbyxa i ull, PUL eller fleece utanpå.

Allt-i-ett blöjor eller AIO (All-in-one) är en blöja där inlägget är fastsytt i blöjan, då behöver man inte stoppa in inlägget efter varje tvätt men blöjan får istället längre torktid eftersom det är fler lager.
Allt-i-ett blöjor har ett ytterskikt som inte släpper igenom fukt, ett fastsytt inlägg och ett innerskikt som släpper igenom fukt till inlägget. En Allt-i-ett pocketblöja har dessutom en pocketöppning så att man kan stoppa in extra uppsugande inlägg om det skulle behövas. Man kanske har ett barn som kissar mycket när det sover middag tex och då kan man "boosta" blöjan med extra inlägg så att den inte läcker.
Här kommer bilder på Pocketblöjor som jag har sytt:

Blog imageDen första är en formsydd pocketblöja utan fastsytt inlägg. Både ytterlagret och innerlagret är flanell, mellan dom ligger ett inlägg av bambufrotté.
Vi har använt dom tillsammans med en stickad eller sydd ytterbyxa av ull. De här har också passat bra att ha istället för underbyxor med ett tunt inlägg i, då håller det för små läckage utan att kläderna utanpå blir blöta och man hinner till toaletten eller pottan utan att behöva byta alla kläder.Blog image
Blog imageTvå pocketblöjor med PUL-tyg ytterst och flanell innerst, båda fyllda med inlägg av bambufrotté. De här fungerar precis som vanliga engångsblöjor men "kastas" i tvättmaskinen istället för soptunnan. Vi har valt lösa inlägg för att korta ner torktiden.
Båda barnvakter och dagis har klarat av dom här utan problem! Vi lämnar med en påse med färdigstoppade blöjor och en blöjsäck av PUL-tyg som de blöta blöjorna läggs i.Blog imageMaterial: Brunt PUL-tyg (PolyUretanLaminerad polyestertrikå) och vit/rosa bomullsflanell. Plasttryckknappar av märket KAM. Siliconresor av märket Lastin. Inläggen som inte syns på bilden är sydda av bambufrotté.

Mönster:
Eget mönster ritat efter hur jag tycker en blöja ska se ut. Den ena blöjan med rosa blommor är sydd efter Emilitens mönster, ett toppenmönster!

Kommentar: Vi gillar tygblöjor! Det summerar nog allting. Det finns modeller och blöjor med en passform som suttit väldigt illa på mina barn men generellt tycker jag det är en toppengrej. Roligare och finare än engångsblöjor är de ju också :D

Renoverade tygbindorbindor

Posted by Liten vus 19 Mar, 2011 18:10

De första tygbindorna jag köpte var WAHMs och de är verkligen jättesköna! Fortfarande är de bland favoriterna. Tyvärr har vi väldigt hårt vatten där vi bor vilket sliter på ullen i spärrskiktet på baksidan så drygt hälften är tunnslitna eller fulla av små hål, de håller inte tätt längre :( . För att rädda dom har jag bytt ut spärrskiktet mot ny ull:

Blog image
Material: Återvunnen röd bambuvelour, två lager ulltyg som baksida och två lager tjock återvunnen hampatrikå som uppsugande kärna. Plastknappar av märket KAM för att knäppa dom.

Mönster: WAHMs tygbindor (säljs inte längre i Sverige)

Kommentar: Jag har inte hunnit prova dom med nytt spärrskikt men orginalen är mina favoriter so far!


Boxerkallingarsmå barn

Posted by Liten vus 13 Mar, 2011 22:46

Fler halvgamlingar kommer i fokus.

Blog image

Material: Interlock köpt på Syfestivalen för två år sedan, grenen fodrad med collagetyg.

Mönster: Från vinterns Ottobre. I fortsättningen måste jag fixa ett mönster med färre sömmar för de här blev inga favoriter tyvärr för de kliiiiiiiiiar tydligen om man har sensorisk överkänslighet.

Kommentar: Bra kan bli bättre :D

Elefanttoppmamma

Posted by Liten vus 06 Mar, 2011 23:47

Jag både bloggar och textilskapar väldigt lite just nu, tiden eller lusten finns inte till något av dom :(

Det som i vanliga fall ger mig så mycket glädje och energi är undanstoppat längst in i något avlägset hörn av mitt liv som det inte finns plats för. Men ibland, när nöden kräver det, så kommer mönsterpappret och symaskinen fram. Oftast är det den själsliga nöden som kallar, för det textila hantverket är vad som helar mig i en kall, hård, trasig och sjuk värld.
Blog image

Material: Bomullsinterlock med tryckta elefanter (en stuvbit köpt i andra hand), muddtyg från Dollys tyger i Stockholm.

Mönster: Från Ottobre.

Kommentar: Ena riktiga toppenelefanter om jag får säga det själv :D .


Blöjbyxa!blöjor

Posted by Liten vus 14 Jan, 2011 15:15

Men bara nästan färdig. Jag blev så ivrig när den var färdigstickad att jag inte kunde bärga mig, jag var tvungen att fota direkt! Några trådar är kvar att fästa och så saknar gummisnodden i midjan.

Blog image
Material: Obehandlat 3-trådigt ullgarn från Järbo som jag färgat själv med livsmedelsfärg. I midjan ska jag jag fäste ett vanligt gummiband.

Mönster: Stickad efter beskrivningen för Samuels ullbyxaTygisar.se. I ryggen precis under midjemudden har jag stickat förkortade varv för att få byxan större över rumpan.
Det är mitt absolut bästa stickade ullbyxmönster!! Jag är så glad att Dorotea tagit sig tid att göra en så fin teutorial! <3

Kommentar: Jag hoppas att färgen håller! Det oroar mig lite för jag har hört väldigt varierande recentioner på färgningsmetoden jag använt.
En blöjbyxa i ull använder man över en tygblöja som inte har någon inbyggd fuktspärr till exempel en formsydd blöja, en knytblöja eller vikblöja. Ullgarnet behandlas med lanolin för att fungera som fuktätt spärrskikt. Vanligast är att man använder någonting som kallas Ullkur som är en färdig blandning man tillsätter ljummet vatten enligt instruktionerna på flaskan men men kan också blanda sin egen ullkur på ullfett/lanolin och ulltvättmedel som löses i vatten enligt eget recept. Byxan får ligga i ullkursbadet i 12-48 timmar för att bli ordentligt kurad, överbliven ullkur sköjs ur en omgång rent, rumstempurerat sköljvatten och sen hängs byxan på tork. Färdig att använda!

Ullbyxor kan man med fördel sticka med långa ben så behöver barnet inga andra byxor på sig över den. Den jag stickas ska användas på natten av ett barn som är varmt av sig och då passar korta ben bäst, likaså om den ska användas på sommaren.

Långkalsongernas tidsmå barn

Posted by Liten vus 06 Jan, 2011 16:03

Några saker blev det men inte huvudkliare direkt utan väl beprövade och lättsydda grejer.

Först var det långkalsongernas tur, det är ju verkligen deras årstid nu!
Blog image
Material:
Tunn bomullsinterlock från någon fyndhylla för länge sedan. Supermjuk och följsam men det vita är lite för genomskinligt för tröjor tyvärr.

Mönster: Färdigt mönster från senaste numret av Ottobre. En modell jag aldrig sytt förut men lite roligt med grenkilen.

Kommentar:
Både sömmerskan och bärarna är nöjda. Men nästa gång syr jag in resor i midjan för att slippa skejtarhänget.Även korta kalsonger behövdes.
Blog image
Material: Bomullsinterlock från E-slöjd, urskön och tjock interlock!!

Mönster: Också detta från senaste nummret av Ottobre, inte riktigt lika lyckat som långkallingarna men sköna enligt dess bärare.

Kommentar: Nöjd men mönstret behöver lite mer arbete.

UFO-lista och låg aktivitetövrigt

Posted by Liten vus 28 Dec, 2010 00:05

Efter en hel vinter med mest sjukdom är det julledigheten som kommer ivägen istället. Nu är det familjen 24/7 som gäller i några veckor <3 .

Men en UFO-lista kan jag bidra med så får vi se hur många av dom som hunnit bli FO när vardagen kommer åter:

- Kalsonger stl 4 år
- Vintrig sjal/halsduk i gröna garnet Fame
- Varm tröja i rostbrun ulltrikåblandning
- Knallgrön pennkjol i syntetigt dräkttyg (ett riktigt retroskämt)
- Somrigaste bomullssjalen som aldrig blir klar
- Orange spetssjal
- Barbapojkarna
- Tygbindor och trosskydd
- Nattblöjor XL i bambufrotté
- Pocketblöjor XL
- Byta resorer i 16 pocketblöjor
- MeiTai
- Vindtät vintermössa stl 2 år


Nej, jag förväntar mig inte hinna med allt. Inte någonsin faktiskt. Men det har varit roliga och lärorika projekt även om de skulle läggas ner redan i morgon och det är det viktigaste. ;) Eller hur!?

Den här veckan är det den vintriga gröna sjalsduken som får några fler maskor stickade ibland. Den har varit veckans UFO förr och kommer garanterat bli det igen! Varven är långa och galet tråkiga O.o

Vattenringsjalövrigt

Posted by Liten vus 06 Dec, 2010 10:35

I skåpet hittade jag den här (urdålig bild, jag vet):
Blog image
Det är en vattenringsjal i grönt tyg med gröna ringar. Bra att ha på babysimmet eller när man vill duscha eller bada tillsammans med sin bebis. Små bebisar blir väldigt hala när de är blöta men vattensjalen blir som ett säkerhetsbälte där bebisen sitter säkert.

Material: Mörkgrönt vattensjaltyg, ett tunt syntettyg som är hålstickat, det torkar fort och håller formen även när det blir blött. Gröna aluminiumringar i liten storlek så att det tunna tyget inte kan glida av misstag.

Mönster: Sydd efter standardmått för vattenringsjalar, möjligen lite längre än de brukar vara.

Kommentar: Går även bra att använda som vanlig ringsjal, att den är så tunn gör den lämplig att använda varma sommardagar när andra sjalar känns för varma.

Barbafestleksaker

Posted by Liten vus 24 Nov, 2010 14:06

De första Barborna är färdiga \o/ . Barbafin, Barbabok och Barbalala dansade ut ur UFO-kassen i helgen med ett leende på läppara medan jag satt kvar i broderfotöljen med en stor och öm valk på nålförarfingret. (Det är dags att köpa en ny fingerborg!!)
Blog image


Även Barbapappa lunkade ur fixarpåsen och rätt ner i julklappskistan. Blog image

Material: Paris bomullsgarn och virknål nr 4. Ögon och mun är broderade med mininystanen Candy och stoppnål med vass udd. Alltihop kommer från Ull och tyll i Uppsala. Stoppade med vadd från Ohlssons tyger.

Mönster:
Virkade efter beskrivning på Pias hobbyblogg.

Kommentar: Virka är inte det roligaste handarbetet enligt mig men det blir fint, vädligt fint!! Och det blir stabilt på ett sätt som stickning inte blir, det gillar jag. Att brodera ögonen och munnen var otroligt trögt, det är hårt att sy/brodera i bomullsgarn!