Liten vus

Liten vus

Sjukstuga och matta

övrigtPosted by Liten vus 16 Oct, 2010 22:54
Den här veckan ligger jag på sjukstugan aka hemma i sängen, alldeles för trött och medtagen för handarbete. Istället tänkte jag blogga om sommaren.

I somras provade jag att väva för första gången och förutom en rad provvävar blev det den här lilla mattan av trasor. Det var otroligt spännande och annorlunda att väva och jag önskar jag hade hundrafjorton timmar varje dygn så jag hann med att göra det också till vardags.

Provvävarna gjorde jag i tunn lin (vilket fantastiskt material!!) så det var väldigt annorlunda att väva i tjock bomullsvarp och mattrasor sista dagen. Mattan är liten som en dörrmatta (den där minsta sorten där knappt två par skor får plats).

Jag vill gärna väva igen, mattor av ull skulle jag vilja väva och mjuka linhanddukar och bildvävar och tusen vackra tyger! Men en vävstol tar stor plats och några vävstugor finns knappt kvar.. så var det det där med tiden också.
...i ett annat liv, en annan tid..


Material: Röd mattvarp i 100% bomull. Inslag av trasor, det mörkgula är flanell, det bruna närmast mitten är lakansväv och det bruna mot kanterna är stretchfrotté.

Mönster: Den är vävd i rosengång hela vägen igenom. Kanten är brun mattvarp vävd i panama. Randningen fick jag fram genom att dela upp trasorna i flera, lika stora "högar" för symetrin.

Kommentar: Den röda varpen "färgar av sig" på trasorna och binder ihop det gula och det bruna mot orange.


Själva vävandet gick otroligt fort! Den här vävde jag på några timmar en eftermiddag och det inkluderar leta (färdiga) trasor i rätt färg och komponera dom samt göra en kort provbit för att känna på den nya vävstolen och materialet. En stor matta kan man väva på en vecka om man jobbar heltid. Sen tar det ju tid att varpa, dra i varpen i vävstolen, trä solven och allt det där. För att inte tala om att klippa trasor.