Liten vus

Liten vus

Blöjbyxa!

blöjorPosted by Liten vus 14 Jan, 2011 15:15
Men bara nästan färdig. Jag blev så ivrig när den var färdigstickad att jag inte kunde bärga mig, jag var tvungen att fota direkt! Några trådar är kvar att fästa och så saknar gummisnodden i midjan.


Material: Obehandlat 3-trådigt ullgarn från Järbo som jag färgat själv med livsmedelsfärg. I midjan ska jag jag fäste ett vanligt gummiband.

Mönster: Stickad efter beskrivningen för Samuels ullbyxaTygisar.se. I ryggen precis under midjemudden har jag stickat förkortade varv för att få byxan större över rumpan.
Det är mitt absolut bästa stickade ullbyxmönster!! Jag är så glad att Dorotea tagit sig tid att göra en så fin teutorial! <3

Kommentar: Jag hoppas att färgen håller! Det oroar mig lite för jag har hört väldigt varierande recentioner på färgningsmetoden jag använt.
En blöjbyxa i ull använder man över en tygblöja som inte har någon inbyggd fuktspärr till exempel en formsydd blöja, en knytblöja eller vikblöja. Ullgarnet behandlas med lanolin för att fungera som fuktätt spärrskikt. Vanligast är att man använder någonting som kallas Ullkur som är en färdig blandning man tillsätter ljummet vatten enligt instruktionerna på flaskan men men kan också blanda sin egen ullkur på ullfett/lanolin och ulltvättmedel som löses i vatten enligt eget recept. Byxan får ligga i ullkursbadet i 12-48 timmar för att bli ordentligt kurad, överbliven ullkur sköjs ur en omgång rent, rumstempurerat sköljvatten och sen hängs byxan på tork. Färdig att använda!

Ullbyxor kan man med fördel sticka med långa ben så behöver barnet inga andra byxor på sig över den. Den jag stickas ska användas på natten av ett barn som är varmt av sig och då passar korta ben bäst, likaså om den ska användas på sommaren.