Liten vus

Liten vus

Tygblöjor - en pocket

blöjorPosted by Liten vus 23 Mar, 2011 17:16
Blöjor - en liten genomgång av pocketblöjorna:

Tygblöjor finns i alla möjliga olika modeller och former med olika funktioner. Pocketblöjan är den blöja som tillsammans med Allt-i-ett blöjan är den modell som är mest lik dagens engångsblöjor. De knäpps på samma sätt som en modern engångsblöja men med knappar istället för tejp och hela blöjan läggs i blöjsäcken och senare in i tvättmaskinen (på samma sätt som engångsblöjan läggs i soppåsen och sen vidare till soptunnan eller sopnedkastet).

Pocketblöjan är sydd i två lager med en öppning så att man kan stoppa in ett inlägg (som suger upp kisset), öppningen sitter oftast i ryggslutet. Pocketblöjor kan man sy i alla tygsorter och material med en enda "regel", materialet på insidan måste släppa igenom fukt till det uppsugande inlägget.

Det finns pocketblöjor där även materialet på utsidan släpper igenom fukt och då brukar de kallas "formsydda pocket" för att skilja dom från "vanliga" pocketblöjor som har en utsida som inte släpper igenom fukten (tex PUL-tyg eller polarfleece). Formsydda pocketblöjor kan inomhus och i varmt väder användas som dom är utan kläder utanpå men det vanliga är att man har en ytterbyxa i ull, PUL eller fleece utanpå.

Allt-i-ett blöjor eller AIO (All-in-one) är en blöja där inlägget är fastsytt i blöjan, då behöver man inte stoppa in inlägget efter varje tvätt men blöjan får istället längre torktid eftersom det är fler lager.
Allt-i-ett blöjor har ett ytterskikt som inte släpper igenom fukt, ett fastsytt inlägg och ett innerskikt som släpper igenom fukt till inlägget. En Allt-i-ett pocketblöja har dessutom en pocketöppning så att man kan stoppa in extra uppsugande inlägg om det skulle behövas. Man kanske har ett barn som kissar mycket när det sover middag tex och då kan man "boosta" blöjan med extra inlägg så att den inte läcker.
Här kommer bilder på Pocketblöjor som jag har sytt:

Den första är en formsydd pocketblöja utan fastsytt inlägg. Både ytterlagret och innerlagret är flanell, mellan dom ligger ett inlägg av bambufrotté.
Vi har använt dom tillsammans med en stickad eller sydd ytterbyxa av ull. De här har också passat bra att ha istället för underbyxor med ett tunt inlägg i, då håller det för små läckage utan att kläderna utanpå blir blöta och man hinner till toaletten eller pottan utan att behöva byta alla kläder.
Två pocketblöjor med PUL-tyg ytterst och flanell innerst, båda fyllda med inlägg av bambufrotté. De här fungerar precis som vanliga engångsblöjor men "kastas" i tvättmaskinen istället för soptunnan. Vi har valt lösa inlägg för att korta ner torktiden.
Båda barnvakter och dagis har klarat av dom här utan problem! Vi lämnar med en påse med färdigstoppade blöjor och en blöjsäck av PUL-tyg som de blöta blöjorna läggs i.Material: Brunt PUL-tyg (PolyUretanLaminerad polyestertrikå) och vit/rosa bomullsflanell. Plasttryckknappar av märket KAM. Siliconresor av märket Lastin. Inläggen som inte syns på bilden är sydda av bambufrotté.

Mönster:
Eget mönster ritat efter hur jag tycker en blöja ska se ut. Den ena blöjan med rosa blommor är sydd efter Emilitens mönster, ett toppenmönster!

Kommentar: Vi gillar tygblöjor! Det summerar nog allting. Det finns modeller och blöjor med en passform som suttit väldigt illa på mina barn men generellt tycker jag det är en toppengrej. Roligare och finare än engångsblöjor är de ju också :D